Begrijpend lezen oefenen – groep 5

Groep 5

Slaapwandelen

 

Slaapwandelen gebeurt wanneer je slaapt, maar ook een beetje wakker bent. Mensen die slaapwandelen, (1). Soms gaan ze naar de keuken en kijken in de koelkast alsof ze midden in de nacht een snack zoeken. Of ze lopen naar de woonkamer en praten met denkbeeldige vrienden. Het is een beetje zoals een geheim nachtelijk avontuur.

 

Gelukkig zijn slaapwandelaars niet gevaarlijk. Ze sluiten deuren niet goed achter zich, struikelen niet over speelgoed en laten hun bedlampje branden. Het is alsof hun lichaam een slaapwandelpad volgt, maar hun geest is nog in dromenland.

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

Slim toetsen maken!

 

Toetsen kunnen soms best spannend zijn! Maar geen zorgen, we hebben een paar handige tips om ervoor te zorgen dat toetsen voor jouw leerlingen zo goed mogelijk verlopen.

 

- Blijf rustig
- Creëer een stille en rustige sfeer in de klas
- Moedig leerlingen aan om vragen te stellen als iets niet duidelijk is
- Geef duidelijke instructies voor de toets
- Wees positief en moedig aan, ook als het moeilijk is

 


 

Voor wie is deze tekst vooral geschreven?

 

Julia zat op een kleedje in het park tussen de bloemen. Lisa liet trots haar nieuwe tekening zien. ‘Kijk, Julia, wat denk je ervan?’ Julia deed alsof ze blij was en mompelde, ‘Oh, het ziet er leuk uit.’

 

Een groepje kinderen bewonderde de tekening van Lisa. Julia keek stiekem en dacht aan haar eigen mislukte poging. Een kind zei, ‘Wow, die is gaaf!’ Lisa riep, ‘Laten we nog een tekening maken, Julia!’ Julia knikte aarzelend en zei: ‘Ja, laten we dat doen.’

 


 

Hoe voelt Julia zich in dit verhaal?

 

Zonnebrandcrème

 

Als de zon schijnt, is het belangrijk om je huid te beschermen. Daarvoor gebruiken we iets speciaals: zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème komt in een flesje en je smeert het op je huid, net als lotion. Het zorgt ervoor dat de zon je huid niet kan 'prikken' en rood maken. Je kunt het overal op je huid smeren, vooral als je naar buiten gaat om te spelen. Zo blijft je huid veilig en gezond!

 


 

Wat doet zonnebrandcrème voor je huid?

 

Het groeiproces van planten

 

Planten groeien en bloeien in de natuur. Ze beginnen als kleine zaadjes en groeien uit tot mooie bloemen en grote bomen. Maar hoe werkt dat groeiproces eigenlijk?

 


 

Deze tekst is nog niet af. Wat voor soort tekst denk je dat dit is?

 

Het fietsavontuur

 

Op een zonnige dag is fietsen een geweldige manier om de buitenlucht te verkennen. Je kunt genieten van de wind in je haren en nieuwe plekken ontdekken. Maar wat als je een lekke band krijgt?

 


 

Deze tekst is nog niet af. Waar zal de rest van de tekst over gaan?

 

Als je wilt leren lezen, is het belangrijk om te weten dat het tijd en oefening vereist. Je zult niet meteen een supersnelle lezer worden, maar met plezier en goede hulp kun je steeds beter worden in lezen.

 


 

Deze tekst is nog niet af. Waar zal de rest van de tekst over gaan?

 

Stroopwafels zijn heerlijke koekjes die oorspronkelijk uit Nederland komen. Ze bestaan uit twee dunne wafels met een lekkere siroop in het midden. Het (1) voor de wafels wordt gemaakt van bloem, boter, suiker en eieren. Als de wafels gebakken worden, worden ze warm en knapperig. Vervolgens wordt er een laagje zoete stroop tussen gelegd en wordt er een tweede wafel bovenop geplaatst. Dit maakt een smakelijke sandwich! Stroopwafels zijn een lekkere traktatie voor bij de thee of koffie.

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

De boom is een grote, stevige plant en groeit in de natuur. Bomen hebben takken en bladeren en groeien omhoog naar de lucht. Ze helpen de lucht schoon te houden door koolstofdioxide op te nemen en zuurstof vrij te geven, wat goed is voor mensen en dieren.

 

Bomen komen in veel verschillende soorten en maten voor, zoals eiken, dennen en esdoorns. Sommige bomen dragen vruchten, zoals appels of kersen. Bomen zijn ook de thuisbasis voor veel vogels en kleine dieren.

 

Het is belangrijk om bomen te beschermen en niet zomaar om te hakken, want ze zijn nuttig en mooi in de natuur.

 


 

Welke zin is niet waar?

 

Nadat Saar haar kamer had opgeruimd en haar huiswerk had gemaakt, had ze eindelijk vrije tijd. Het kwam goed uit, want er was een grappige film op televisie. Saar is blij dat ze haar taken op tijd heeft afgerond, anders had ze de film (1).

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 5

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 5?

Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid voor kinderen in groep 5. Op deze leeftijd worden de teksten die ze lezen wat moeilijker. Kinderen moeten niet alleen de woorden begrijpen, maar ook snappen wat de schrijver echt bedoelt, wat er tussen de regels staat en wat het thema van het verhaal is. Dit is belangrijk voor bijna alle vakken op school. Als kinderen goed kunnen begrijpen wat ze lezen, kunnen ze beter instructies volgen, nieuwe dingen leren in verschillende vakken en moeilijkere boeken lezen. Begrijpend lezen helpt kinderen ook om beter na te denken. Ze leren om de informatie die ze lezen te analyseren, vragen te stellen en zelf na te denken over wat ze gelezen hebben. Dit helpt hen om hun eigen mening te vormen en dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Bovendien prikkelt begrijpend lezen hun creativiteit. Als ze zich verhalen en situaties kunnen voorstellen, wordt hun fantasie groter. Ook leren ze meer over sociale en emotionele situaties, waardoor ze beter anderen kunnen begrijpen en meer empathie ontwikkelen. Ouders kunnen hun kinderen helpen door samen te lezen en over de tekst te praten. Ze kunnen vragen stellen zoals: ‘Wat vond je het leukste deel?’ of ‘Wat denk je dat de schrijver bedoelt met deze zin?’. Ook kunnen ouders aanmoedigen om elke dag een beetje te lezen, en verschillende soorten boeken aanbieden om het leuk en interessant te houden.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen