Begrijpend lezen oefenen – groep 6

Flip oefen begrijpend lezen groep

Groep 6

Ik heb me opgegeven voor een kookwedstrijd op school. Ik ben superblij! Ik ga een speciaal gerecht maken: pasta met mijn eigen tomatensaus. Thuis heb ik al geoefend, en mijn vader zei dat het heerlijk smaakte. Het lijkt me zo leuk om mijn gerecht aan de jury te laten zien. Misschien win ik zelfs een prijs! Hoe dan ook, het wordt een geweldige ervaring.

 


 

Wat past het best bij dit stukje?

 

Mijn nieuwe hobby is tekenen. Ik heb een grote doos met kleurpotloden gekocht en een schetsboek. Gisteren heb ik een landschap gemaakt met bergen en een rivier. Het was zo leuk om de kleuren te kiezen en alles in te vullen. Mijn moeder vond het ook heel mooi en zei dat ik talent heb. Ik wil nu elke dag een tekening maken. Misschien hang ik ze wel op in mijn kamer!

 


 

Wat past het best bij dit stukje?

 

Waarom heb je hersenen?

Je hersenen zijn de baas van je lichaam. Ze sturen alles aan, zoals lopen, praten en denken. Als je iets doet, sturen je hersenen een boodschap naar je spieren. Ook als je iets ziet, horen je hersenen het eerst van je ogen. Je hersenen slaan dingen op die je hebt geleerd, zoals hoe je moet fietsen. Ze helpen je ook om keuzes te maken, bijvoorbeeld wat je wilt eten. Zelfs als je slaapt, blijven je hersenen werken. Ze zorgen ervoor dat je hart klopt en dat je blijft ademhalen. Je hersenen zijn heel belangrijk, daarom moet je ze goed beschermen, bijvoorbeeld met een helm als je fietst.

 


 

Wat doen je hersenen als je iets doet?

 

Zeepaardjes zijn fascinerende zeewezens. Wat ze bijzonder maakt, is dat het mannetje degene is die de eieren draagt en uitbroedt. Het vrouwtje legt haar eieren in een speciale buidel op de buik van het mannetje. Daar blijven de eieren veilig totdat ze uitkomen.

 


 

Lees het dikgedrukte woord. Wie of wat wordt bedoeld met ‘daar’?

 

De jonge havik cirkelde hoog in de lucht en keek naar beneden. Zijn ouders doken moeiteloos naar beneden en grepen hun prooi met een snelle beweging. Maar hij? Zijn pogingen waren onhandig en mislukten steeds. Elke keer raakte hij de grond met lege klauwen. ‘Ik ben zo (1),’ zei hij gefrustreerd. ‘Misschien ben ik gewoon niet gemaakt om te jagen.’

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

De oude wolf zat op een heuvel en keek naar de maan. Ooit leidde hij de roedel, rennend door de bossen, zijn scherpe blik altijd gericht op de volgende jacht. Maar nu? De jongere wolven renden sneller, hun tanden waren scherper, hun uithoudingsvermogen groter. Hij voelde hoe zijn poten moe werden na een korte sprint. ‘Ik ben zo (1),’ zei hij bitter. ‘Mijn tijd is voorbij, niemand heeft mij nog nodig.’

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

Duf, saai! Nijlpaard keek zuchtend om zich heen. Hij voelde zich het meest (1) en zielige dier van alle dieren. Waarom besta ik eigenlijk? Dacht hij. Ik doe nooit iets spannends. Het enige dat ik doe is eten, slapen en een beetje rondplonzen in het water.

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

Sven en Lotte speelden verstoppertje bij opa en oma thuis. Lotte rende de trap op en keek rond. Waar kon ze zich verstoppen? De deur van de zolder stond op een kier. Voorzichtig duwde ze hem open. Binnen was het donker en stoffig. Oude dozen stonden opgestapeld, en dikke spinnenwebben hingen in de hoeken. Lotte keek nieuwsgierig rond. In de hoek stond een grote kist met een zwaar slot erop. Waarom zat er een slot op? Wat zou erin zitten? Toen zag ze een oud dagboek op een stapel boeken liggen. Op de kaft stond in sierlijke letters: ‘Het geheim’. Lotte voelde haar hart sneller kloppen. Dit moest ze later onderzoeken! Net op dat moment hoorde ze Sven roepen: ‘Ik kom je zoeken!’ Snel legde ze het boek terug en glipte achter een kast. Wat zou er in het dagboek staan?

 


 

Welke titel past het best boven deze tekst?

 

Dagboek van Eva

Lief dagboek. Vandaag was een dag om nooit te vergeten, maar niet op een leuke manier. Tijdens de muziekles mocht ik een liedje voorzingen. Eerst durfde ik niet, maar de juf moedigde me aan. Toen ik begon te zingen, hoorde ik opeens wat gegiechel achterin de klas. Mijn stem trilde en ik wilde het liefst stoppen. Na de les zeiden een paar kinderen dat ik best mooi kon zingen, maar ik voelde me nog steeds onzeker. De rest van de dag bleef ik eraan denken. Wat als ze me uitlachten? Volgende keer durf ik het misschien niet meer…

 


 

Lees de dikgedrukte zin. Wat was hiervan de oorzaak?

 

Jurre en zijn zus Merel zitten op de bank. ‘Ik verveel me,’ zucht Merel. Jurre pakt een stripboek en begint te lezen. ‘Je zou eens een boek moeten lezen,’ zegt hij. Merel trekt een gezicht. ‘Boeken zijn zo saai,’ moppert ze. Jurre rolt met zijn ogen. ‘Nee hoor, lezen is juist leuk.’ Merel kijkt naar buiten. ‘Het regent alweer,’ zegt ze. Jurre haalt zijn schouders op en slaat een bladzijde om.

Lees de zinnen:
1. ‘Boeken zijn zo saai’
2. ‘Lezen is juist leuk’

 


 

Wat is een feit en wat is een mening?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 6

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 6?

Begrijpend lezen is in groep 6 een belangrijk onderdeel van het leerproces. Dit houdt in dat kinderen niet alleen leren lezen, maar ook leren begrijpen wat ze lezen. Leesplezier is de basis voor goed begrijpend lezen. Als kinderen plezier hebben in lezen, zullen ze het vaker doen. Dit helpt hen om sneller en beter te leren. Daarom is het belangrijk om samen leuke boeken te zoeken die aansluiten bij de interesses van uw kind. Of het nu spannende avonturen zijn, grappige verhalen of informatieve boeken over hun favoriete onderwerpen, alles wat hen interesseert, draagt bij aan hun leesplezier. Regelmatig voorlezen en samen praten over boeken kan ook het leesplezier vergroten. Begrijpend lezen is niet alleen belangrijk voor de vakken Nederlands en Engels, maar ook voor andere vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Kinderen moeten namelijk teksten kunnen begrijpen om opdrachten goed te kunnen maken. Daarnaast komen er bij belangrijke toetsen, zoals de Cito-toets, veel vragen over begrijpend lezen. Door hierop te oefenen, worden kinderen beter voorbereid. Begrijpend lezen vragen kunnen variëren van feitelijke vragen, waarbij kinderen specifieke informatie uit de tekst moeten halen, tot inzichtvragen, waarbij ze de betekenis van de tekst moeten begrijpen. Ook kunnen er meningsvragen voorkomen, waarbij kinderen hun eigen mening over de tekst moeten geven en die moeten onderbouwen. Conclusievragen vragen hen om op basis van de informatie in de tekst conclusies te trekken.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Pinguïns bedienen

Keersommen

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen