Begrijpend lezen oefenen – groep 6

Groep 6

Trucjes om te sparen

 

Wist je dat sparen super leuk en handig kan zijn? Laten we samen een kijkje nemen naar een paar slimme trucjes om te sparen.

 

Heb je een spaarpot? Zo niet, dan is het tijd om er een te maken! Je kunt een oude pot gebruiken en er wat leuke kleuren en stickers op plakken. Elke keer dat je wat geld hebt om te sparen, stop het dan in je spaarpot. Het is geweldig om te zien hoe snel het bedrag groeit!

 

Doelen stellen: Stel jezelf een doel voor wat je wilt bereiken met je gespaarde geld. Misschien wil je dat coole speelgoed kopen waar je al een tijdje naar kijkt. Of misschien spaar je voor iets groters, zoals een leuke uitstap met je familie. Als je een doel hebt, is sparen veel leuker!

 


 

Waarom is het handig om een doel te stellen voor je spaargeld volgens de tekst?

 

Politieagenten zijn de mensen die zorgen voor de veiligheid in onze buurt en stad. Elke dag patrouilleren ze op straat, op zoek naar mensen die de wet overtreden of die hulp nodig hebben. Politieagenten helpen mensen in noodsituaties, zoals bij ongelukken of als er iets gestolen is. Ze werken samen met andere (1), zoals brandweer en ambulances. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen veilig is. Soms moeten politieagenten ook slechte mensen oppakken en naar de gevangenis brengen. Politieagenten zijn stoer, dapper en altijd bereid om anderen te helpen.

 


 

Lees de tekst. Wat past het best op plaats (1)?

 

Bakkers zijn mensen die elke dag heerlijk vers brood maken. Ze beginnen heel vroeg in de ochtend in de bakkerij, waar ze meel, water, gist en andere ingrediënten mixen om het deeg te maken. Het deeg wordt gekneed tot een mooie bal en vervolgens in de vorm van broden gevormd. De bakker gebruikt speciale ovens om het brood te bakken totdat het goudbruin en knapperig is. Na het bakken wordt het brood afgekoeld en klaargemaakt om verkocht te worden in de winkel. Bakkers maken niet alleen brood, maar ook allerlei lekkere lekkernijen zoals croissants, taarten en koekjes.

 


 

Lees de tekst. Wat is een ander woord voor ‘vervolgens’?

 

Vogels zijn fascinerende wezens die door de lucht kunnen vliegen. Ze hebben veren die hen helpen vliegen en hen warm houden. Vogels komen voor in alle kleuren en maten, van kleine kolibries tot grote adelaars. Ze leggen eieren in nesten, die ze bouwen op veilige plekken, zoals in bomen, struiken of op de grond. Vogels eten verschillende dingen, afhankelijk van hun soort. Sommige vogels eten zaden en bessen, terwijl andere insecten of vis eten. Vogels kunnen ook heel mooie (1) maken, van fluiten tot zingen, en gebruiken dit om met elkaar te communiceren.

 


 

Lees de tekst. Wat past het best op plaats (1)?

 

Honden zijn geweldige dieren die al eeuwenlang de beste vrienden van mensen zijn. Ze komen in alle (1), van kleine chihuahua's tot grote Sint Bernards! Honden zijn niet alleen schattig, maar ook slim en trouw. Ze houden ervan om met mensen te spelen en kunnen heel goed luisteren naar wat we zeggen.

 


 

Lees de tekst. Wat past het best op plaats (1)?

 

Mieren wonen in kolonies, wat net als een groot mierenhotel is! Elke mier heeft zijn eigen taak: sommige mieren gaan op zoek naar eten, terwijl andere mieren het nest schoonhouden of voor de baby-mieren zorgen. Het is net alsof ze een hele kleine stad runnen! Maar wist je dat mieren ook (1) zijn? Sommige mieren kunnen wel tot 50 keer hun eigen gewicht tillen. Stel je voor dat jij een auto kunt tillen!

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

Een professional in het opsporen

 

Waar zijn mijn favoriete sokken gebleven? Waar heeft mijn hond zijn speeltje verstopt? Soms kunnen we ons afvragen waar dingen naartoe zijn gegaan. Een speurhond zal dat niet zo snel overkomen: deze viervoeter is een professional in opsporen. Telkens wanneer hij een geur oppikt, kan hij het nauwkeurig volgen en de verborgen voorwerpen vinden.

 


 

Deze tekst is niet af. Waar zal de rest van de tekst over gaan?

 

Op een zonnige middag besloot Tom een wandeling te maken in het bos. Hij genoot van de frisse lucht en de geluiden van de natuur om hem heen. Plotseling hoorde hij een vreemd geluid. Het klonk als het geritsel van bladeren. Tom werd nieuwsgierig en volgde het geluid. Hij ontdekte een schattige eekhoorn die druk bezig was met het verzamelen van noten voor de winter. Tom glimlachte en keek toe terwijl de eekhoorn heen en weer rende tussen de bomen.

 


 

In de tekst staat: Het klonk als het geritsel van bladeren. Wie of wat wordt bedoeld met ‘het’?

 

Stel dat je samen met oma elke woensdagmiddag koekjes bakt en leuke dingen doet. Oma vertelt altijd de leukste verhalen en is nooit chagrijnig. Maar dan komt de dag dat je oma plotseling verdwijnt. In plaats van oma staat er een strenge buurvrouw voor de deur die beweert dat oma bij haar logeert.

 

Maar dat klopt niet! Want jij weet dat oma nooit zomaar weg zou gaan zonder iets te zeggen. Samen met je beste vriend ga je op onderzoek uit om oma te vinden. Wat is er gebeurd? Waarom moest oma weg? En wie is die geheimzinnige buurvrouw eigenlijk?

 

Je leest het allemaal in het spannende boek ‘De verdwijning van oma Annie’ van Sophie de Speurneus. Ren snel naar de bibliotheek of vraag aan je ouders om het boek voor je te bestellen!

 


 

Wat is het hoofddoel van deze tekst?

 

Op vrijdagochtend 15 januari vond er een spectaculaire gebeurtenis plaats in het hart van de stad. Een groepje jonge helden versloeg een angstaanjagende draak die al wekenlang angst en vernieling zaaide in de omliggende dorpen. De dappere daden van deze helden zullen nog lang worden herinnerd door de bewoners van de streek.

 


 

Hierboven zie je het begin van een tekst. Wat voor soort tekst is dit?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 6

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 6?

Begrijpend lezen is in groep 6 een belangrijk onderdeel van het leerproces. Dit houdt in dat kinderen niet alleen leren lezen, maar ook leren begrijpen wat ze lezen. Leesplezier is de basis voor goed begrijpend lezen. Als kinderen plezier hebben in lezen, zullen ze het vaker doen. Dit helpt hen om sneller en beter te leren. Daarom is het belangrijk om samen leuke boeken te zoeken die aansluiten bij de interesses van uw kind. Of het nu spannende avonturen zijn, grappige verhalen of informatieve boeken over hun favoriete onderwerpen, alles wat hen interesseert, draagt bij aan hun leesplezier. Regelmatig voorlezen en samen praten over boeken kan ook het leesplezier vergroten. Begrijpend lezen is niet alleen belangrijk voor de vakken Nederlands en Engels, maar ook voor andere vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Kinderen moeten namelijk teksten kunnen begrijpen om opdrachten goed te kunnen maken. Daarnaast komen er bij belangrijke toetsen, zoals de Cito-toets, veel vragen over begrijpend lezen. Door hierop te oefenen, worden kinderen beter voorbereid. Begrijpend lezen vragen kunnen variëren van feitelijke vragen, waarbij kinderen specifieke informatie uit de tekst moeten halen, tot inzichtvragen, waarbij ze de betekenis van de tekst moeten begrijpen. Ook kunnen er meningsvragen voorkomen, waarbij kinderen hun eigen mening over de tekst moeten geven en die moeten onderbouwen. Conclusievragen vragen hen om op basis van de informatie in de tekst conclusies te trekken.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen