Begrijpend lezen oefenen – groep 7

Flip oefen begrijpend lezen groep

Groep 7

Plastic flesjes op straat gooien zorgt voor veel vervuiling. Dit afval komt vaak terecht in de natuur, waar dieren het inslikken en ziek worden. Door je flesjes te recyclen of in de prullenbak te gooien, kun jij bijdragen aan een schonere wereld. Een klein gebaar kan een groot verschil maken!

 


 

Bovenstaande alinea is de eerste alinea van een tekst. Wat is de functie van deze alinea?

 

Water is van levensbelang voor alles wat leeft. Zonder water zouden mensen, dieren en planten simpelweg niet kunnen overleven. Maar hoe overleven dieren dan in de droogste plekken op aarde, zoals de woestijn? Wist je dat kamelen water opslaan in hun lijf en sommige vogels bijna nooit hoeven te drinken? Deze slimme aanpassingen zijn ronduit indrukwekkend! Benieuwd hoe dieren omgaan met droogte en hitte? In deze tekst ontdek je hun ongelooflijke geheimen.

 


 

Bovenstaande alinea is de eerste alinea van een tekst. Wat is de functie van deze alinea?

 

Op Koningsdag is Willem-Alexander, de koning van Nederland, jarig. Het hele land viert feest. Een leuke traditie op Koningsdag is de kleedjesmarkt. Hier kun je jouw gebruikte spullen verkopen op een kleed dat dient als jouw eigen kraampje. Maar hoe zorg je ervoor dat de kleedjesmarkt een groot succes wordt? In deze tekst vind je tien handige tips die je helpen om meer te verkopen en er een onvergetelijke dag van te maken. Lees snel verder en ontdek hoe jij de ster van de kleedjesmarkt wordt!

 


 

Bovenstaande alinea is de eerste alinea van een tekst. Wat is de functie van deze alinea?

 

Wat zijn signaalwoorden?

Signaalwoorden helpen je te begrijpen hoe zinnen in een tekst bij elkaar passen. Hier zijn een paar soorten signaalwoorden en wat ze doen:

  • Tegenstelling: Laat zien dat twee dingen niet hetzelfde zijn.
    Bijvoorbeeld: Tom wilde naar het feest, maar hij moest huiswerk maken.
  • Oorzaak-gevolg: Geeft aan waarom iets gebeurt.
    Bijvoorbeeld: Het regende hard, daardoor bleef iedereen binnen.
  • Doel-middel: Laat zien wat je nodig hebt om iets te bereiken.
    Bijvoorbeeld: Om een goed cijfer te halen, oefende Lisa elke dag.
  • Probleem-oplossing: Laat een probleem en een oplossing zien.
    Bijvoorbeeld: De fiets van Tim was kapot, dus bracht hij hem naar de fietsenmaker.
  • Overeenkomst-verschil: Laat zien wat hetzelfde is en wat anders is.
    Bijvoorbeeld: Sam houdt van voetbal, terwijl Lisa liever danst.

Signaalwoorden helpen je om een tekst beter te begrijpen. Ze laten zien hoe zinnen met elkaar verbonden zijn. Lees de drie zinnen hieronder goed door. Kijk daarna welk signaalwoord erbij hoort.

 

De auto startte niet, daarom belde Tom de wegenwacht.
Bo en Lou sporten graag, maar Bo doet aan voetbal en Lou aan turnen.
Om fitter te worden, ging Thomas elke dag hardlopen.

De blobvis is een dier dat er bijzonder uitziet. Hij leeft heel diep in de oceaan, waar de druk heel hoog is. Omdat hij daar leeft, heeft hij geen sterke botten of spieren nodig. Hij lijkt een beetje op een gelatinepudding! Boven water ziet de blobvis er slap en rimpelig uit, omdat er geen waterdruk is om zijn lichaam in vorm te houden.

 


 

Welk kopje past het best boven dit stukje?

 

Titel: Het rendier dat verdwaalde in de sneeuw

 


 

Wat voor soort tekst zou het zijn?

 

Ruben was jaloers op zijn vriend Sven, die een zwembad in zijn tuin had. Sven vond juist Rubens boomhut fantastisch. 'Wat als we een dag ruilen?' stelde Ruben voor. Sven stemde in. Ruben genoot van het zwembad, maar miste al snel zijn boomhut. Sven speelde in de boomhut, maar vond het toch minder spannend dan gedacht. Aan het einde van de dag zaten ze samen op het gras. 'Thuis is toch het fijnst,' zei Ruben. Sven knikte. Ze besloten dat ze beter konden genieten van wat ze al hadden.

 


 

De schrijver laat zien dat dingen van anderen vaak mooier lijken, maar dat je meer moet waarderen wat je zelf hebt. Welk spreekwoord past hier het beste bij?

 

De ontdekking van vuur

Lang geleden, toen er nog geen elektriciteit was, moesten mensen andere manieren vinden om zich warm te houden en voedsel te bereiden. Het ontdekken van vuur was een van de belangrijkste uitvindingen in de geschiedenis.

Ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden leerden mensen hoe ze vuur konden gebruiken. Eerst gebruikten ze vuur uit de natuur, bijvoorbeeld na een blikseminslag. Later ontdekten ze hoe ze zelf vuur konden maken door stenen tegen elkaar te slaan of hout te wrijven. Vuur hielp mensen om eten te koken, wilde dieren weg te houden en in het donker warm te blijven. Het gebruik van vuur veranderde het leven van mensen enorm. Dankzij vuur konden ze naar koudere gebieden trekken en betere wapens en gereedschappen maken. Dit zorgde ervoor dat ze steeds slimmer en sterker werden.

Lees de zinnen:
1. Mensen konden pas vuur maken na het ontstaan van elektriciteit.
2. Vuur hielp mensen om zich beter aan te passen aan hun omgeving.

 


 

Welke bewering is waar?

 

De octopus

De octopus is een slim en bijzonder dier. Hij heeft een zacht lichaam zonder botten, waardoor hij zich door de kleinste openingen kan persen. Hij heeft acht lange armen met zuignappen, waarmee hij voorwerpen kan vastpakken en voelen.

Octopussen leven in alle oceanen, maar vooral in warme, tropische wateren. Ze verstoppen zich in spleten tussen rotsen of graven zich in het zand om niet op te vallen. Sommige soorten kunnen van kleur veranderen om zich nog beter te camoufleren. Anderen gebruiken hun tentakels om zich aan koraal vast te houden en zo minder op te vallen voor roofdieren. Ze komen voor in ondiep water, maar sommige soorten leven op grote dieptes waar bijna geen licht is.

Octopussen zijn echte jagers. Ze vangen krabben, schelpdieren en kleine vissen. Met hun scherpe snavel kunnen ze harde schelpen openbreken. Sommige octopussen spuiten inkt als ze in gevaar zijn, zodat ze snel kunnen ontsnappen.

 


 

Welk tussenkopje past het best bij de tweede alinea?

 

Op zoek naar een nieuwe aarde

Wetenschappers zoeken naar planeten buiten ons zonnestelsel die misschien geschikt zijn voor leven. Dit soort planeten noemen ze kansrijke planeten, omdat er een mogelijkheid is dat er water en een goede atmosfeer aanwezig zijn. Met grote telescopen, zoals de Kepler-telescoop, speuren ze de ruimte af. Ze zoeken naar planeten die niet te warm en niet te koud zijn. Op deze plekken zou water in vloeibare vorm kunnen bestaan, wat belangrijk is voor leven. Sommige van deze kansrijke planeten lijken een beetje op de aarde. Maar we weten nog niet zeker of er echt leven is. In de toekomst hopen wetenschappers daar meer over te ontdekken!

 


 

Wat kun je ook schrijven in plaats van kansrijke?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 7

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 7?

Leesplezier is ontzettend belangrijk voor begrijpend lezen, vooral in groep 7. Wanneer kinderen plezier hebben in lezen, pakken ze vaker en met meer enthousiasme boeken, verhalen en andere teksten op. Dit bevordert niet alleen hun leesvaardigheid, maar ook hun algehele taalontwikkeling en kennis. Er zijn verschillende manieren om het leesplezier bij kinderen in groep 7 te bevorderen. Een van de belangrijkste manieren is door boeken te kiezen die aansluiten bij hun interesses. Of het nu gaat om avonturenverhalen, dierenboeken of sciencefiction, als kinderen het onderwerp leuk vinden, zullen ze met meer plezier lezen. Daarnaast is samen lezen een geweldige manier om het leesplezier te vergroten. Dit kan door samen hardop te lezen of om de beurt een bladzijde te lezen. Het maakt lezen gezelliger en leuker. Het inplannen van vaste leestijden, zoals voor het slapengaan, kan ook helpen. Een rustig moment zonder afleidingen zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren en genieten van hun boek. De vraagstelling bij belangrijke toetsen, zoals de Cito-toets, is vaak anders dan wat kinderen gewend zijn in hun dagelijkse leesonderwijs. Deze site is bedoeld als aanvulling op het normale leesonderwijs en biedt kinderen de mogelijkheid om te oefenen met de soort vraagstelling die ze tegenkomen bij belangrijke toetsen.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Pinguïns bedienen

Keersommen

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen