Begrijpend lezen oefenen – groep 7

Groep 7

Nieuwe mensen ontmoeten

Als je door het leven gaat, ontmoet je steeds nieuwe mensen. Meestal is het goed om gewoon jezelf te zijn. Maar als je bijvoorbeeld een baan wilt krijgen, is het belangrijk om je beste zelf te laten zien. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om goed over te komen tijdens een sollicitatiegesprek: geef een stevige handdruk, maak goed oogcontact en gebruik een duidelijke, krachtige stem. Vergeet niet om te glimlachen!

 


 

Hoe moet je, volgens de schrijver van deze tekst, overkomen tijdens een sollicitatiegesprek?

 

Waarom popt popcorn?

Popcornkorrels hebben een bijzonder harde buitenkant (een romp genoemd) die vocht vasthoudt. Het binnenste deel van een popcornpit bevat een kleine druppel water omgeven door een dicht, zetmeelachtig materiaal. Wanneer de pit wordt verwarmd, verandert de waterdruppel in stoom. De stoom wil eruit, maar kan niet door de harde schil van de korrel. Daardoor komt er veel druk in de korrel. Al snel wordt de druk te groot en knapt de popcorn open. Dan krijg je die lekkere, knapperige popcorn die we graag eten bij een film!

 


 

Hoe kun je de toon van de schrijver het best omschrijven?

 

Draken zijn personages in sprookjes. Ze bestaan ​​niet echt. Komodovaranen bestaan wel! De komodovaraan is een grote hagedis die in Indonesië leeft. Komodovaranen kunnen tot 3 meter lang worden en meer dan 136 kilo wegen. Komodovaranen hebben lange, scherpe klauwen en een mond vol 60 tanden. Ze kunnen heel hard rennen en hebben een giftige beet. Het zijn misschien niet de draken uit sprookjes, maar angstaanjagend zijn ze zeker!

 


 

In de tekst staat: ‘Het zijn misschien niet de draken uit sprookjes, maar angstaanjagend zijn ze zeker’. Welk woord kan niet worden gebruikt in plaats van ‘angstaanjagend’?

 

De natuur is een geweldige plek vol leven en schoonheid. Van sprankelende beekjes tot weelderige bossen. De natuur zorgt voor ons, maar we moeten ook voor haar zorgen. Het opruimen van afval, het planten van bomen en het respectvol behandelen van dieren zijn slechts enkele manieren om dat te doen. Elke kleine daad telt! Dus laten we samenwerken en deze prachtige planeet, ons thuis, beschermen voor onszelf en toekomstige generaties. Laten we echte vrienden van de natuur zijn.

 


 

In de tekst staat: De natuur zorgt voor ons, maar we moeten ook voor haar zorgen. Wie of wat wordt bedoeld met ‘haar’?

 

Het heelal is een onvoorstelbaar grote ruimte die alles omvat wat we kennen en nog veel meer. Het bevat niet alleen onze aarde, maar ook miljarden sterren, planeten, melkwegstelsels en zelfs grote wolken van stof en gas. Kun je je voorstellen dat er meer sterren in het heelal zijn dan er zandkorrels zijn op alle stranden van de wereld? Het heelal is niet alleen groot, het is ook ongelofelijk oud. Wetenschappers geloven dat het heelal ongeveer 13,8 miljard jaar oud is! Dat is veel ouder dan de aarde en zelfs ouder dan onze zon.

 


 

Wat voor soort tekst is dit?

 

Lees de zinnen:

 

1. Het heeft de hele nacht geregend.
2. De speelplaats op school was daardoor de volgende ochtend erg modderig.

 


 

Welk antwoord klopt?

 

Lees de zinnen:

 

1. Veel kinderen fietsen naar school als het weer mooi is.
2. Bij slecht weer nemen ze echter liever de bus of worden ze door hun ouders gebracht.

 


 

Welk antwoord klopt?

 

Het nieuwe park

 

In de wijkvergadering bespreekt een journalist met buurtbewoners een plan om een nieuw park aan te leggen. Het idee is om een lege kavel om te toveren tot een groene ruimte voor recreatie en ontspanning.

 

Jasper: Als actieve buurtbewoner stel ik voor om niet alleen een park te maken, maar ook speeltoestellen en een sportveld toe te voegen. Dit zal niet alleen kinderen aantrekken maar ook volwassenen motiveren om actief te blijven, wat goed is voor de gezondheid van onze gemeenschap.

 


 

Lees de dikgedrukte zinnen. Wat doet Jasper hier?

 

Verkorten schoolweek

 

Op het schoolplein praat een journalist met ouders over een idee om de schoolweek te verkorten tot vier dagen. De bedoeling is om kinderen meer tijd te geven voor ontspanning en hobby’s.

 

Emma: Als ouder stel ik voor om de schoolweek echt te verkorten naar vier dagen. Kinderen zullen hierdoor meer tijd hebben om te ontspannen en zich te ontwikkelen buiten school. Dit kan stress verminderen en hun algehele welzijn verbeteren.

 


 

Lees de dikgedrukte zinnen. Wat doet Emma hier?

 

Fietsen naar school

 

Fietsen naar school is niet alleen leuk, maar ook heel gezond! Op de fiets krijg je frisse lucht en beweeg je veel, wat goed is voor je lichaam. Je wordt er sterker van en het helpt ook om je hoofd leeg te maken voor de schooldag begint. Bovendien is fietsen beter voor het milieu dan rijden met de auto, omdat je geen uitlaatgassen in de lucht blaast. Dus waarom probeer je niet vaker de fiets te pakken? Het is gezellig en je ziet ook nog eens meer van de natuur onderweg!

 


 

Wat is het doel van de schrijver van deze tekst?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 7

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 7?

Leesplezier is ontzettend belangrijk voor begrijpend lezen, vooral in groep 7. Wanneer kinderen plezier hebben in lezen, pakken ze vaker en met meer enthousiasme boeken, verhalen en andere teksten op. Dit bevordert niet alleen hun leesvaardigheid, maar ook hun algehele taalontwikkeling en kennis. Er zijn verschillende manieren om het leesplezier bij kinderen in groep 7 te bevorderen. Een van de belangrijkste manieren is door boeken te kiezen die aansluiten bij hun interesses. Of het nu gaat om avonturenverhalen, dierenboeken of sciencefiction, als kinderen het onderwerp leuk vinden, zullen ze met meer plezier lezen. Daarnaast is samen lezen een geweldige manier om het leesplezier te vergroten. Dit kan door samen hardop te lezen of om de beurt een bladzijde te lezen. Het maakt lezen gezelliger en leuker. Het inplannen van vaste leestijden, zoals voor het slapengaan, kan ook helpen. Een rustig moment zonder afleidingen zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren en genieten van hun boek. De vraagstelling bij belangrijke toetsen, zoals de Cito-toets, is vaak anders dan wat kinderen gewend zijn in hun dagelijkse leesonderwijs. Deze site is bedoeld als aanvulling op het normale leesonderwijs en biedt kinderen de mogelijkheid om te oefenen met de soort vraagstelling die ze tegenkomen bij belangrijke toetsen.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen