Begrijpend lezen oefenen – groep 8

Groep 8

Max werkt in een ruimtemuseum waar hij allerlei tentoonstellingen over het heelal beheert. Hij weet veel over sterren, planeten en ruimtevaartuigen. Naast het onderhouden van de tentoonstellingen, geeft hij ook presentaties voor schoolgroepen die het museum bezoeken. Max vindt het geweldig om zijn kennis te delen en jonge bezoekers te inspireren. Maar zijn takenlijst gaat verder dan alleen praten over de ruimte. Hij moet ook (1). Bijvoorbeeld wanneer een tentoonstelling niet werkt, moet Max snel handelen. Het is belangrijk dat hij alert en oplossingsgericht is, zodat alle bezoekers van hun ervaring kunnen genieten.

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

Waarom is lachen goed voor je?

 

Wist je dat lachen eigenlijk goed voor je is? Het is een beetje zoals een superkracht voor je humeur en je gezondheid! Wanneer je lacht, maakt je lichaam stofjes vrij die je gelukkig laten voelen. Het vermindert stress en maakt je ontspannen. Lachen is ook goed voor je hart, omdat het de bloedstroom verbetert. Het is een geweldige manier om even al je zorgen te vergeten. Als je lacht, is het alsof je een beetje magie in je dag brengt. Dus, elke keer dat je lacht, doe je iets goeds voor jezelf! Om vaker te lachen, kun je grappige boeken lezen, grappige films kijken of plezier maken met je vrienden en familie.

 


 

Lees de dikgedrukte zin. Wat doet de schrijver in deze zin?

 

Waarom is fruit eten gezond?

 

Fruit eten is niet alleen lekker, maar het is ook heel gezond voor je! Vruchten zitten boordevol belangrijke vitamines en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te groeien en sterk te blijven. Sinaasappels zitten bijvoorbeeld vol vitamine C, wat je helpt om niet ziek te worden. Appels hebben vezels die je buik gezond houden en je helpen om je vol te voelen. Bananen hebben kalium, wat goed is voor je spieren en botten. Aardbeien zitten vol met antioxidanten die je lichaam helpen om gezond te blijven. Door een verscheidenheid aan fruit te eten, geef je je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft om gezond te blijven en te groeien! Om genoeg fruit te eten, kun je elke dag een verschillende soort kiezen. Zoals appels, bananen, druiven, en bessen.

 


 

Lees de dikgedrukte zinnen. Wat doet de schrijver in deze zinnen?

 

Robot huisdieren

 

Echte huisdieren zijn zó uit de mode. Waarom zou je een hond willen die je moet uitlaten of een kat die je meubels kapot maakt, als je een robot kunt hebben die piept en fluitjes maakt? En het beste van alles? Je hoeft ze niet te voeren! Maar helaas, knuffelen voelt als het omarmen van een broodrooster.

 


 

Hoe kun je de toon van de schrijver het best omschrijven?

 

Oh geweldig, weer een nieuwe app om ons leven ‘gemakkelijker’ te maken. Tegenwoordig is er voor alles wel een app: van het tellen van je stappen tot het bijhouden van hoe vaak je knippert met je ogen. Ik bedoel, hoe hebben we ooit zonder kunnen leven? Het is natuurlijk van cruciaal belang om te weten hoe vaak ik mijn thee roer of hoeveel keer per dag ik naar de koelkast loop. Misschien moet er nog een app komen die bijhoudt hoe vaak ik mijn ogen rol bij al deze ‘innovaties’.

 


 

Hoe kun je de toon van de schrijver het best omschrijven?

 

Hebben jullie je ooit afgevraagd waarom wolken verschillende vormen hebben? Soms zien ze eruit als pluizige katoenen ballen en soms als grote grijze lakens die de hele lucht bedekken. Is er een geheime wereld daarboven waar wolken samenkomen en besluiten welke vorm ze vandaag gaan aannemen? En wie beslist er eigenlijk? Stel je de volgende keer als je naar de lucht kijkt voor wat er gaande zou kunnen zijn in de wolkige wereld daarboven.

 


 

Hoe kun je de toon van de schrijver het best omschrijven?

 

Het schoolkamp was eindelijk begonnen! Iedereen in groep 7 was super enthousiast. We gingen naar een camping in het bos, iets waar we het hele jaar naar hadden uitgekeken. (A) De wandeling naar de camping leek eindeloos, maar uiteindelijk zagen we de tenten in de verte opdoemen.

(B) Bij de camping aangekomen, konden we onze opwinding bijna niet meer in bedwang houden. We begonnen met het opzetten van de tenten. (C) Dat ging zo snel dat het leek alsof we een leger mieren waren. Daarna gingen we het bos in voor een speurtocht, waarbij we allerlei bijzondere planten en dieren tegenkwamen. We hoorden het gezang van vogels en het geritsel van bladeren.

Tijdens het kampvuur zaten we allemaal samen en deelden we onze verhalen en ervaringen van de dag. (D) Het was een dag vol plezier en avontuur, en we wilden dat het nooit zou eindigen.

 


 

In welke zin staat figuurlijk taalgebruik?

 

Tijd is (1), zonder tijd zouden we geen geschiedenis hebben. Dat ontdek je in het Tijdmuseum in Maastricht, een fascinerende plek voor jong en oud. Heb je ooit een antieke klok gezien? Of heb je gemeten hoe lang een minuut duurt? En weet je hoe kalenders zijn ontstaan? Beleef het zelf door te zien, te doen en te ervaren!

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

Kom naar ‘De zeeën van Nederland’

Welke zeedieren maken onze kust bijzonder? De enthousiaste marine bioloog Kim Jansen laat het je zien tijdens een boeiende lezing in het Zee theater.

 


 

Je ziet het begin van een tekst. De rest van de tekst kun je niet zien. Waar zal de rest van de tekst over gaan?

 

Koffie komt van de bonen van de koffieplant. Deze bonen worden geroosterd en gemalen voordat ze worden gebrouwen tot een drankje. Veel mensen drinken koffie 's ochtends om wakker te worden. Het bevat cafeïne, wat je een energieboost geeft. Sommigen drinken het liever zonder suiker, terwijl anderen juist van een zoetere smaak houden. Er zijn verschillende soorten koffie, zoals espresso, cappuccino en latte. In sommige landen is koffie drinken een belangrijk sociaal ritueel. Men komt samen in koffiebars om te praten en te ontspannen. Wist je dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt? Het is nu een van de populairste dranken ter wereld.

 


 

Lees het dikgedrukte woord. Wie of wat wordt bedoeld met 'sommigen'?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 8

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 8?

Begrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van het onderwijs in groep 8. Het betekent dat je niet alleen woorden en zinnen kunt lezen, maar ook begrijpt wat er staat. Dit is essentieel omdat de kinderen zich voorbereiden op de middelbare school, waar ze veel nieuwe en complexe teksten tegen zullen komen. Het begint allemaal met leesplezier. Als kinderen plezier hebben in lezen, willen ze meer lezen en gaan ze het steeds beter doen. Daarom is het belangrijk om boeken en verhalen te kiezen die ze leuk vinden. Denk aan spannende avonturen, grappige verhalen of informatieve boeken over hun favoriete onderwerpen. Bij oudere kinderen, zoals in groep 8, kun je het leesplezier stimuleren door samen te praten over wat ze lezen. In groep 8 maken kinderen belangrijke toetsen waarin begrijpend lezen vaak een groot onderdeel is. De vragen kunnen gaan over de hoofdgedachte van een tekst, wat een bepaald woord betekent in de context, of wat de schrijver wil overbrengen. Het is goed om te oefenen met dit soort vragen, zodat de kinderen weten wat ze kunnen verwachten en hoe ze het beste kunnen antwoorden. Deze website is gemaakt om te helpen met het oefenen van begrijpend lezen. We bieden teksten en vragen aan die vergelijkbaar zijn met die van de belangrijke toetsen. Door hier regelmatig mee te oefenen, worden kinderen beter in het begrijpen van teksten en het beantwoorden van vragen.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen