Begrijpend lezen oefenen – groep 5

Flip oefen begrijpend lezen groep

Groep 5

Monstermaskers

 

Hou je van monsters en gekke wezens? Je kunt je eigen monstermasker maken en je vrienden laten schrikken! Ga op zoek naar kleurpotloden, papier en elastiek. Volg dan de stappen om je monstermasker te ontwerpen. Het wordt vast supergrappig en een beetje eng!

 


 

Deze tekst is nog niet af. Waar zal de rest van de tekst over gaan?

 

Zachte droomdieren

 

Droom je van gezellige nachten en vriendelijke dierenknuffels? Maak kennis met onze zachte droomdieren! Elke knuffel is zacht en klaar om je beste slaapmaatje te worden. Begin een magische reis naar dromenland met jouw droomdier.

 


 

Wat voor soort tekst zal dit zijn?

 

In de stad stond een grote kerstboom op het plein. Veel mensen kwamen kijken naar de lichtjes en versieringen. Die maakten de boom extra mooi.

 


 

Lees het dikgedrukte woord. Wie of wat wordt bedoeld met die?

 

De kinderen spelen in het park, terwijl hun ouders op een bankje zitten. Ze genieten van de zon en kijken naar de spelende kinderen. Daarna halen ze een ijsje bij de kiosk.

 


 

Lees het dikgedrukte woord. Wie of wat wordt bedoeld met ze?

 

Vissen leven in het water en gebruiken hun (1) om zich voort te bewegen. Hiermee kunnen ze snel van plek naar plek zwemmen. Sommige vissen kunnen zelfs tegen de stroming in zwemmen.

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

In Nederland zijn er veel bruggen. Bruggen zorgen ervoor dat we makkelijk over rivieren en kanalen kunnen reizen. Er zijn bruggen voor auto's, treinen en zelfs alleen voor fietsen en voetgangers. Sommige bruggen zijn heel groot en hoog, andere juist klein en simpel.

Hoe wordt een brug gemaakt? Eerst wordt er een stevige fundering gebouwd in de grond of het water. Daarna worden grote balken van staal of beton geplaatst. Soms gebruiken ze hout voor kleinere bruggen. Tot slot wordt er een weg of pad op de brug gemaakt, zodat mensen erover kunnen rijden of lopen.

 


 

Lees het dikgedrukte stuk. Welke zin geeft het best aan waar dit stukje over gaat?

 

Er moet een nieuw voetbalveld komen!

Ons oude voetbalveld is kapot. We willen een nieuwe. Dat moet snel gebeuren!

 


 

Hierboven zie je het begin van een tekst. Waar zal de rest van de tekst over gaan?

 

Plastic soep

In de zee drijft veel plastic. Grote stukken, maar ook hele kleine stukjes. Dat noemen we plastic soep. Dieren in de zee eten het plastic per ongeluk op. Dat is gevaarlijk, want ze kunnen er ziek van worden of zelfs doodgaan. Plastic komt in de zee doordat mensen het op straat of in de natuur laten liggen. De wind en regen nemen het mee naar rivieren en uiteindelijk naar de zee. We kunnen helpen door minder plastic te gebruiken en ons afval goed weg te gooien. Ook kunnen we opruimen als we afval zien liggen. Zo zorgen we samen voor een schonere zee en gezonde dieren!

 


 

Wat wordt er in de tekst bedoeld met plasticsoep?

 

Druk, druk, druk!

Merel Max vliegt af en aan. In zijn snavel houdt hij een dikke worm. Zijn jongen piepen luid in het nest. ‘Rustig maar, ik kom eraan!’ roept Max. Hij landt op de tak en stopt de worm in een hongerige snavel. ‘Nog meer eten zoeken!’ denkt hij en vliegt snel weg. Hij zoekt in het gras, tussen de bladeren en in de modder. Daar! Nog een worm. Terug naar het nest. De kuikens piepen weer. Max geeft nog een hapje en vliegt weer weg. Af en aan, de hele dag door. Hij is moe, maar zijn kuikens groeien goed. Als de zon ondergaat, stopt Max. De kuikens slapen. ‘Morgen weer een drukke dag,’ zucht hij tevreden. Hij sluit zijn ogen en droomt van een nest vol sterke, blije vogels.

 


 

Lees de dikgedrukte zin. Hoe kun je af en aan anders zeggen?

 

Hoe cactussen in de woestijn overleven

In de woestijn is het heel droog en warm. Er valt bijna geen regen. Toch kunnen cactussen daar groeien. Dat komt omdat ze water heel goed opslaan. Als het een keer regent, zuigen hun wortels snel water op. Dit water bewaren ze in hun dikke stam. Cactussen hebben geen gewone bladeren, maar stekels. De stekels helpen om water vast te houden. Ze zorgen ervoor dat de cactus niet uitdroogt in de hete zon. Ook beschermen ze de cactus tegen dieren die water zoeken. Sommige cactussen hebben een dikke waslaag. Dit helpt om minder water te verliezen. Daarom kunnen cactussen lange tijd zonder regen overleven. Ze zijn echte overlevers van de woestijn!

 


 

Wat zou er gebeuren als een cactus gewone bladeren had in plaats van stekels?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 5

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 5?

Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid voor kinderen in groep 5. Op deze leeftijd worden de teksten die ze lezen wat moeilijker. Kinderen moeten niet alleen de woorden begrijpen, maar ook snappen wat de schrijver echt bedoelt, wat er tussen de regels staat en wat het thema van het verhaal is. Dit is belangrijk voor bijna alle vakken op school. Als kinderen goed kunnen begrijpen wat ze lezen, kunnen ze beter instructies volgen, nieuwe dingen leren in verschillende vakken en moeilijkere boeken lezen. Begrijpend lezen helpt kinderen ook om beter na te denken. Ze leren om de informatie die ze lezen te analyseren, vragen te stellen en zelf na te denken over wat ze gelezen hebben. Dit helpt hen om hun eigen mening te vormen en dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Bovendien prikkelt begrijpend lezen hun creativiteit. Als ze zich verhalen en situaties kunnen voorstellen, wordt hun fantasie groter. Ook leren ze meer over sociale en emotionele situaties, waardoor ze beter anderen kunnen begrijpen en meer empathie ontwikkelen. Ouders kunnen hun kinderen helpen door samen te lezen en over de tekst te praten. Ze kunnen vragen stellen zoals: ‘Wat vond je het leukste deel?’ of ‘Wat denk je dat de schrijver bedoelt met deze zin?’. Ook kunnen ouders aanmoedigen om elke dag een beetje te lezen, en verschillende soorten boeken aanbieden om het leuk en interessant te houden.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Pinguïns bedienen

Keersommen

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen