Begrijpend lezen oefenen – groep 6

Flip oefen begrijpend lezen groep

Groep 6

Interview met een jonge kok

Vandaag spreken we Bas, een jongen uit groep 6 die graag kookt: ‘Elke vrijdag kook ik samen met mijn vader. We maken dan vaak pasta of een soep. Mijn lievelingsgerecht om te maken is pizza, omdat je zelf kunt kiezen wat je erop doet. Soms bak ik koekjes en dan geef ik ze aan mijn buren. Ik vind koken heel leuk, want het is fijn om iets te maken waar anderen blij van worden. Later wil ik chef-kok worden en mijn eigen restaurant hebben. Mijn vader zegt dat ik al goed kan koken, maar ik wil nog veel meer leren.’

 


 

In welke zin staat een mening?

 

Vandaag spreken we Noor, een leerling uit groep 6: ‘Ik hou heel erg van tekenen. Het liefst teken ik dieren of landschappen, omdat die me inspireren. Mijn tekeningen maak ik meestal met kleurpotlood, maar soms gebruik ik ook verf. Ik teken bijna elke dag, meestal na school. Het leukste vind ik het tekenen van vogels. Vooral papegaaien zijn prachtig door hun felle kleuren. Soms geef ik tekeningen cadeau aan vrienden of familie. Ze vinden het altijd leuk om iets te krijgen wat ik zelf heb gemaakt. Ik denk dat iedereen creatief kan zijn, als je maar iets vindt wat je echt leuk vindt om te doen. Tekenen maakt me blij en helpt me om rustig te worden. Ik hoop later een echte kunstenaar te worden en mijn tekeningen tentoon te stellen. Wie weet hangen ze ooit in een museum!’

 


 

In welke zin staat een mening?

 

Waarom moeten we nou wéér stamppot eten? We eten dat echt elke week, en ik ben het helemaal zat. Het is altijd hetzelfde: aardappels, groenten en worst. Kan er niet een keer iets lekkers op tafel komen? Pizza, pannenkoeken of gewoon iets wat niet zo saai is? Bovendien maakt mama altijd veel te veel, en dan moeten we die stomme restjes de volgende dag ook nog opeten. Het is alsof we nooit eens iets nieuws mogen proberen. Bah, ik haat stamppot!

 


 

Wat past het best bij dit stukje?

 

De kleine egel

Saar wandelde door het park toen ze iets kleins tussen de bladeren zag bewegen. Voorzichtig stapte ze dichterbij. Daar zat een egel, opgerold tot een stekelige bal. Het diertje leek bang. ‘Rustig maar, ik doe je niks,’ zei Saar zacht. Ze pakte een doosje uit haar tas en legde er wat blaadjes in. Met een takje schoof ze de egel voorzichtig in de doos. Thuis belde ze de dierenambulance. ‘Wat goed dat je hem gevonden hebt,’ zei de medewerker. ‘We nemen hem mee en zorgen dat hij beter wordt.’ Een week later kreeg Saar een foto van de egel: gezond en klaar om terug te gaan naar het bos.

 


 

Lees de dikgedrukte zin. Waarom zegt Saar dit?

 

Hoe werkt je maag?

Je maag is een belangrijk deel van je lichaam. Alles wat je eet en drinkt komt in je maag terecht. Hier wordt je voedsel gekneed en gemengd met maagsap. Dit sap helpt om het eten klein te maken, zodat je lichaam de voeding eruit kan halen. De maag werkt als een soort mixer. Het kleine voedsel gaat daarna naar je darmen, waar je lichaam nog meer voedingsstoffen opneemt. Als je te snel eet, kan je maag pijn doen. Goed kauwen helpt om het eten makkelijker te verteren. Je maag werkt hard, zelfs als je slaapt, zodat je altijd energie hebt.

 


 

Wat gebeurt er in je maag?

 

Hoe werkt een regenboog?

Een regenboog zie je vaak na een regenbui als de zon schijnt. Maar hoe ontstaat een regenboog? Het begint met regendruppels in de lucht. Als zonlicht in een regendruppel komt, wordt het licht gebroken en in alle kleuren van de regenboog gesplitst. Dit heet lichtbreking. De kleuren die je ziet zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Deze volgorde is altijd hetzelfde. Een regenboog is eigenlijk rond, maar vanaf de grond zie je meestal alleen een halve boog. Soms zie je zelfs een dubbele regenboog! Een regenboog is niet echt vast; je kunt hem niet aanraken. Het blijft een bijzonder natuurverschijnsel.

 


 

Wat gebeurt er met zonlicht in een regendruppel?

 

Op maandagochtend werd er een groepje dolfijnen gespot in de haven van Rotterdam. Vissers waren verbaasd toen ze de speelse dieren in het water zagen springen en duiken. ‘Dit is ongewoon,’ zei havenmeester Jan Jansen, ‘dolfijnen komen normaal niet zo dicht bij de stad.’ Biologen vermoeden dat de dolfijnen de haven hebben bereikt op zoek naar voedsel. Toeristen en locals verzamelden zich al snel om het zeldzame tafereel te aanschouwen en veel mensen maakten foto's en video's van de gracieuze dieren.

 


 

Om wat voor soort tekst gaat het, denk je?

 

Het geheim van bijen: onze harde werkers

 

Bijen zijn kleine, harde werkers die een belangrijke rol spelen in onze wereld. Ze leven in bijenkorven en gaan elke dag op zoek naar nectar in bloemen. Met behulp van hun speciale tong zuigen ze de nectar op en slaan deze op in hun honingmaag. Eenmaal terug in de bijenkorf geven ze de nectar door aan andere bijen, die het verder verwerken tot honing. Honing is het voedsel van de bijen en dient ook als opslag voor de winter. Bovendien is honing een heerlijke lekkernij voor mensen! Naast het maken van honing zijn bijen ook belangrijk voor de bestuiving van planten. Terwijl ze van bloem naar bloem vliegen, verspreiden ze stuifmeel, wat nodig is voor de planten om zich voort te planten.

 


 

In de tekst staat: Bovendien is honing honing een heerlijke lekkernij voor mensen! Wat is een ander woord voor ‘bovendien’?

 

Timo rende het schoolplein op. Hij had gymles en moest snel zijn sportschoenen aantrekken. Maar toen hij in de kleedkamer kwam, keek hij verbaasd naar de plank. Zijn schoenen waren weg! ‘Wie heeft mijn schoenen gezien?’ vroeg hij aan zijn klasgenoten. Lisa wees naar de gang. ‘Daar lag net een schoen bij de deur.’ Timo rende erheen en vond inderdaad één van zijn schoenen. Maar waar was de andere? Meester Bram kwam binnen. ‘Zoek maar goed,’ zei hij. Samen zochten ze onder de bankjes en achter de tassen. En toen zagen ze iets raars: Timo’s andere schoen stak uit de sportkast, half onder een mat verstopt! Hoe was die daar gekomen?

 


 

Welke titel past het best boven deze tekst?

 

Dagboek van Finn

Lief dagboek, vandaag was een rare dag. Tijdens de tekenles was ik supertrots op mijn tekening. Ik had een draak getekend met vuur dat eruit leek te springen! Maar toen ik hem liet zien, zei Max dat het op een gekke vogel leek. Een paar kinderen lachten. Ik deed net alsof het me niets kon schelen, maar van binnen voelde het niet fijn.

Ik blijf er de rest van de dag aan denken. Misschien vonden ze het echt lelijk… Of dachten ze dat ik niet goed kon tekenen? Ik hoop dat ik het morgen vergeten ben.

 


 

Lees de dikgedrukte zin. Wat is hiervan de oorzaak?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 6

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 6?

Begrijpend lezen is in groep 6 een belangrijk onderdeel van het leerproces. Dit houdt in dat kinderen niet alleen leren lezen, maar ook leren begrijpen wat ze lezen. Leesplezier is de basis voor goed begrijpend lezen. Als kinderen plezier hebben in lezen, zullen ze het vaker doen. Dit helpt hen om sneller en beter te leren. Daarom is het belangrijk om samen leuke boeken te zoeken die aansluiten bij de interesses van uw kind. Of het nu spannende avonturen zijn, grappige verhalen of informatieve boeken over hun favoriete onderwerpen, alles wat hen interesseert, draagt bij aan hun leesplezier. Regelmatig voorlezen en samen praten over boeken kan ook het leesplezier vergroten. Begrijpend lezen is niet alleen belangrijk voor de vakken Nederlands en Engels, maar ook voor andere vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Kinderen moeten namelijk teksten kunnen begrijpen om opdrachten goed te kunnen maken. Daarnaast komen er bij belangrijke toetsen, zoals de Cito-toets, veel vragen over begrijpend lezen. Door hierop te oefenen, worden kinderen beter voorbereid. Begrijpend lezen vragen kunnen variëren van feitelijke vragen, waarbij kinderen specifieke informatie uit de tekst moeten halen, tot inzichtvragen, waarbij ze de betekenis van de tekst moeten begrijpen. Ook kunnen er meningsvragen voorkomen, waarbij kinderen hun eigen mening over de tekst moeten geven en die moeten onderbouwen. Conclusievragen vragen hen om op basis van de informatie in de tekst conclusies te trekken.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Pinguïns bedienen

Keersommen

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen