Begrijpend lezen oefenen – groep 6

Flip oefen begrijpend lezen groep

Groep 6

Interview met een jonge muzikant

Vandaag spreken we Sam, een jongen uit groep 6 die trompet speelt: ‘Elke woensdag heb ik muziekles. Daar leer ik nieuwe liedjes en hoe ik de juiste noten speel. Na school oefen ik meestal een halfuurtje thuis. Mijn favoriete liedje om te spelen is "Vader Jacob", want het klinkt vrolijk. Soms treed ik op voor mijn familie, en dan klappen ze altijd heel hard. Ik vind muziek maken leuk omdat je er blij van wordt. Over een paar jaar wil ik in een echte band spelen. Mijn muziekleraar zegt dat ik goed mijn best doe, en daar ben ik trots op. Trompet spelen is niet altijd makkelijk, maar als het lukt, ben ik superblij.’

 


 

In welke zin staat een mening?

 

Waarom heb je oorsmeer?

Oorsmeer lijkt misschien vies, maar het is heel belangrijk. Het wordt gemaakt in je oren en houdt je gehoorgang schoon en gezond. Oorsmeer vangt stof en vuil op, zodat het niet in je oor komt. Ook beschermt het je oor tegen water en bacteriën. Als je te veel oorsmeer hebt, kan je oor soms een beetje verstopt raken. Het is belangrijk om niet te diep in je oor te gaan met watjes of stokjes, want dat kan je oor beschadigen. Meestal gaat oorsmeer vanzelf naar buiten. Je oren maken dus oorsmeer om je gehoor en je oren te beschermen.

 


 

Wat kun je beter niet doen met oorsmeer?

 

Hoe proef je smaken?

Je tong helpt je om smaken te proeven. Op je tong zitten kleine puntjes, de smaakpapillen. Die herkennen vier smaken: zoet, zuur, zout en bitter. Als je iets eet, zoals een appel, sturen de smaakpapillen een signaal naar je hersenen. Zo weet je hoe het eten smaakt. Geuren helpen ook bij proeven. Zonder geur proef je minder goed, bijvoorbeeld als je verkouden bent. Water en speeksel zorgen dat je eten goed over je tong glijdt, zodat de smaakpapillen alles kunnen voelen. Je tong kan ook zeggen of eten te heet is of niet goed meer. Daarom is proeven belangrijk om lekker en veilig te eten.

 


 

Welke smaken kunnen je smaakpapillen herkennen?

 

Sofie wilde koekjes bakken. Eerst verzamelde ze alle ingrediënten: bloem, suiker en eieren. Daarna mengde ze alles in een kom en maakte kleine bolletjes van het deeg. Toen verwarmde ze de oven en bakte de koekjes goudbruin. Uiteindelijk zette ze de koekjes op een bord en at ze er een paar op.

 


 

Wat deed Sofie nadat ze het deeg had gemaakt?

 

In de herfst vallen bladeren van de bomen. Dit gebeurt omdat de boom zich voorbereidt op de winter. Het groene blad verandert eerst van kleur naar geel, rood of bruin. Daarna droogt het uit en valt het op de grond. Bladeren vormen op de grond een beschermende laag voor kleine dieren.

 


 

Wat betekent beschermende in deze tekst?

 

De eerste schooltas

Vroeger droegen kinderen hun boeken in hun handen of een doek. In de jaren 1800 werd de eerste echte schooltas gemaakt. Deze tas was van leer en had een stevige riem. Kinderen konden er boeken en lunch in meenemen. De tas maakte het leven op school een stuk makkelijker. Later werden schooltassen lichter en kleurrijker. Tegenwoordig hebben veel kinderen een rugzak. Die is handig, want er past alles in wat ze nodig hebben. De schooltas blijft belangrijk!

 


 

Wat is het verband tussen de eerste schooltas en rugzakken van nu?

 

Ingrediënten:

- 200 gram bloem
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 100 milliliter melk
- 50 gram boter
- 1 theelepel bakpoeder

 


 

Hierboven zie je het begin van een tekst. Wat voor soort tekst is dit?

 

Vroeger hadden mensen geen elektriciteit. Daarom maakten ze gebruik van kaarsen om licht te hebben als het donker werd. Het maken van een kaars was een eenvoudig. Ze smolten bijenwas en goten het in een mal met een lont in het midden. Als de was afkoelde, werd het hard en vormde het een kaars. Het was pas in de 19e eeuw dat mensen begonnen te experimenteren met elektriciteit als een bron van licht. Thomas Edison, een bekende uitvinder, bedacht de gloeilamp. De uitvinding van de gloeilamp veranderde de wereld, omdat het een makkelijkere en veiligere manier bood om ruimtes te verlichten.

 


 

Wat voor soort tekst is dit?

 

Kameleon zat stil op een tak en keek naar de andere dieren. De vogels zongen vrolijke liedjes, de apen speelden met elkaar en zelfs de mieren leken een belangrijke taak te hebben. Maar hij? Hij zat daar maar, onopvallend, verstopt tussen de bladeren. 'Ik ben zo (1),’ zei hij. ‘Niemand merkt me op. Het lijkt wel alsof ik er niet eens ben.’

 


 

Wat past het best op plaats (1)?

 

Maak je eigen fruitspiesjes

Een gezond en lekker tussendoortje? Maak zelf fruitspiesjes!

Wat heb je nodig?
- 1 banaan
- 1 appel
- 5 druiven
- 2 houten prikkers

Hoe pak je het aan?
1. Snijd de banaan en appel in stukjes.
2. Rijg om de beurt een stukje fruit aan de prikker.
3. Herhaal dit tot de prikker vol is.

Decoratietip
Dompel de fruitspiesjes in gesmolten chocolade of strooi er een beetje kaneel over voor extra smaak!

 


 

Bij welk deel van de tekst past het woord stappenplan?

 

0%

Speel een spelletje

Begrijpend lezen groep 6

Waarom is begrijpend lezen belangrijk voor kinderen uit groep 6?

Begrijpend lezen is in groep 6 een belangrijk onderdeel van het leerproces. Dit houdt in dat kinderen niet alleen leren lezen, maar ook leren begrijpen wat ze lezen. Leesplezier is de basis voor goed begrijpend lezen. Als kinderen plezier hebben in lezen, zullen ze het vaker doen. Dit helpt hen om sneller en beter te leren. Daarom is het belangrijk om samen leuke boeken te zoeken die aansluiten bij de interesses van uw kind. Of het nu spannende avonturen zijn, grappige verhalen of informatieve boeken over hun favoriete onderwerpen, alles wat hen interesseert, draagt bij aan hun leesplezier. Regelmatig voorlezen en samen praten over boeken kan ook het leesplezier vergroten. Begrijpend lezen is niet alleen belangrijk voor de vakken Nederlands en Engels, maar ook voor andere vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Kinderen moeten namelijk teksten kunnen begrijpen om opdrachten goed te kunnen maken. Daarnaast komen er bij belangrijke toetsen, zoals de Cito-toets, veel vragen over begrijpend lezen. Door hierop te oefenen, worden kinderen beter voorbereid. Begrijpend lezen vragen kunnen variëren van feitelijke vragen, waarbij kinderen specifieke informatie uit de tekst moeten halen, tot inzichtvragen, waarbij ze de betekenis van de tekst moeten begrijpen. Ook kunnen er meningsvragen voorkomen, waarbij kinderen hun eigen mening over de tekst moeten geven en die moeten onderbouwen. Conclusievragen vragen hen om op basis van de informatie in de tekst conclusies te trekken.

Speel een leerzaam spelletje!

Als je klaar bent met het oefenen van begrijpend lezen, mag je een leerzaam spelletje spelen! Met deze leerzame spelletjes oefen je op een leuke manier met rekenen of los je raadsels en puzzels op. Keersommen kip, Omarace en Keervisje zijn bijvoorbeeld leuke spellen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen. Onder de naam van het spel zie je wat voor soort spel het is. Bijvoorbeeld keersommen of de sommen tot 20. Klik op het spel dat je wilt spelen om aan de slag te gaan. Veel plezier met oefenen!

Verhaaltjessommen

Keervisje

Keersommen

Advertentie

Tafelrenner

Keersommen

Sommen schieten

Keersommen

Tafelweg

Keersommen

Tafelheld

Keersommen

Wind in de zeilen

Sommen tot 20

Advertentie

Boten in actie

Sommen tot 20

Pinguïns bedienen

Keersommen

Speelgoedwinkel

Keersommen

Oermens sommen

Keersommen

Tafelmuis

Keersommen

Advertentie

Baby race

Keersommen

Eendenrace

Sommen tot 20

Kattenwedstrijd

Sommen tot 20

Eilandentocht

Sommen tot 20

Formule 1

Keersommen

Advertentie

Pinguïnsprong

Keersommen

Ruimterace

Keersommen

Zwemwedstrijd

Keersommen

Trekkertrek

Keersommen

Tafel karten

Keersommen

Advertentie

Keersommen kip

Keersommen

Tafels springen

Keersommen

Tafels bowlen

Keersommen

Meerkeuze tafels

Keersommen

Kerst tafels

Keersommen

Advertentie

Oma race

Keersommen

Rekenmonster

Keersommen

Sommen knaagdier

Keersommen

Sneeuwsommen

Keersommen

Sommen kleuren

Keersommen

Advertentie

Keermachine

Keersommen

Tafelmachine

Keersommen

Flappy tafels

Keersommen

Snel rekenen

Keersommen

Kies jouw groep en start met het oefenen van begrijpend lezen